همانطور که در مقالات قبل اشاره کردیم محاسبات و طراحی دستگاه ها تهویه مطبوع جزو اساسی ترین موضوعات این حوزه می باشد. امروز از سری مقالات آریا تهویه قصد داریم شما را بیشتر با محاسبه ظرفیت دستگاه های هواساز آشنا کنیم.
-
محاسبه ی ظرفیت دستگاه هواساز تبخیری یک مرحله ای (زنت یا ایرواشر)
محاسبه ظرفیت دستگاه های هواساز از نوع دستگاه های تبخیری یک مرحله ای مانند کولرهای آبی با متناسب حجم هوادهی در تعداد تخمینی هوا انجام می شود. برای محاسبه ظرفیت دستگاه های هواساز تبخیری یک مرحله ای باید از رابطه ای که در ادامه برای شما بازگو می کنیم استفاده نمایید.
حجم هوادهی(Cfm) :
برای محاسبه دستگاه های تبخیری یک مرحله ای باید مساحت زیر بنا که بر مبنای متر مربع می باشد را با ارتفاع مفید سقف و عدد 35.29 که ضریب تبدیل متر مکعب بر فوت مکعب می باشد را با تعداد بار تعویض هوا ضرب نمایید سپس عدد به دست آمده را بر عدد 60 که تبدیل ساعت به دقیقه می باشد تقسیم کنید.ضرب نمایید.
مساحت زیر بنا (متر مربع)* ارتفاع مفید سقف(معمولا 2.9 متر) *35.29(ضریب تبدیل متر مکعب بر فوت مکعب)* تعداد بار تعویض هوا ( 18الی 20 بار در ساعت) / تقسیم بر عدد 60(برای تبدیل ساعت به دقیقه )
نتیجه ی این عملیات مساوی است با cfm مورد نظر.
همانطور که در رابطه بالا مشاهده می کنید برای محاسبه باید تعداد بار تعویض هوا را 18 و بار دیگر 20 در نظر بگیرید. و پس از انجام این کار به کاتالوگ دستگاه مراجعه کرده و دستگاه با ظرفیت مطلوب را انتخاب کنید.
نکته 1: توجه کنید که جهت سوله ها که ارتفاع آن زیاد می باشند ارتفاع مفید را باید در نظر می گیریم یعنی بعد از 3 متر نصف ارتفاع باقی مانده را حساب می کنیم به طور مثال: سوله با ارتفاع 6 متر می شود 4.5 متر مفید.
نکته2: طبق تجربه کارشناسان آریا تهویه اگر سوله گرمازا نباشد (سوله گرمازا همانند:پخت نان و شیرینی و پزی) می شود تعویض هوا را 15 بار در نظر گرفت.
نکته3: در آخر اگر سوله پروژه خیلی مرتفع باشد ولی ماشین آلات و افراد در ارتفاع پایین و مفید باشند. ارتفاع را بایست بیشتر از 6 متر در نظر نگیرید.
محاسبه ی بار سرمایی:
-
نحوه محاسبات بازاری:
در روش نحوه محاسبات بازاری به ازای هر 30 مترمربع از مساحت فضای مورد نظر 1 تن تبرید سرما برای قدرت سرمایی دستگاه باید در نظر بگیرید. (1 ton-ref = 1200 btu/hr = 3412 w)
-
نحوه محاسبات سریع:
در روش نحوه محاسبات سریع بعد از محاسبه مساحت زیربنا مورد نظر برای دستگاه به روش زیر عمل کنید.
در ابتدا عدد زیربنا را به فوت مربع تبدیل کرده(*10.75) سپس با توجه به مکان مورد نظر نوع بار سرمایشی و مقدار آن به جداول تخمین بار سرمایی (موجود در سایت شرکت آریا تهویه) مراجعه کنید و مقدار بار سرمایی را بدست آورید.
به طور مثال محاسبات را برای یک آپارتمان مسکونی واقع در شهر مشهد در نظر بگیرید و با زیربنای مساحتی مفید 200 متر مربع انجام دهید:
200 ×10.75 = 2150 ft^2
برای یک اپارتمان مسکونی در شهر مشهد، می بایست بار سرمایی را متوسط در نظر بگیرید. سپس به جداول تخمین بار سرمایی مراجعه نمایید و مقدار بار سرمایی در نظر گرفته شده برای این شرایط را انتخاب کنید.
بعد از انتخاب عدد بار سرمایی، مساحت زیربنای بدست آمده را بر حسب فوت مربع بر ان تقسیم نمایید. عدد به بدست آمده بار سرمایی برحسب تن تبرید می باشد.
بارسرمایی برای این ساختمان مسکونی که مثال زدیم به طور زیر می باشد:
2150 ÷ 400 = 5.4 ton_ref
-
نحوه محاسبه و انتخاب دستگاه هواساز DX :
برای محاسبه ظرفیت دستگاه های هواساز DX با توجه به عدد بدست آمده برای بار سرمایی بر حسب تن تبرید به جدول مشخات و کاتالوگ دستگاه های هواساز شرکت آریا تهویه مراجعه نمایید. و نوع دستگاه را انتخاب کنید.
به طوذ مثال برای انتخاب دستگاه ساختمان فرضی مذکور، با توجه به عدد بار سرمایی بدست آمده برحسب تن تبرید (5.4 Ton_ref) دستگاه AT-DXH-8 با بار و ظرفیت سرمایی 6 تن تبرید را انتخاب کنید. معمولا در انتخاب دستگاه بار را کمی دست بالاتر باید بگیرید.
-
مینی چیلر:
برای محاسبه دستگاه مینی چیلر با توجه به عدد بدست آمده بار سرمایی بر حسب تن تبرید مثل انتخاب دستگاه مینی چیلر به جدول و کاتالوگ دستگاه مینی چیلر ساخت شرکت آریا تهویه مراجعه کنید و دستگاه مورد نیاز خود را با توجه به محاسبات انجام شده انتخاب نمایید.
به طور مثال برای انتخاب دستگاه ساختمان فرضی مذکور ، با توجه به عدد بار سرمایی بدست آمده برحسب تن تبرید (5.4 Ton_ref) دستگاه AT-MCH -7 با بار و ظرفیت سرمایی 6 تن تبرید را باید انتخاب کنبد. در بیشتر اوقات در انتخاب دستگاه بار را کمی دست بالاتر بگیرید.
-
انتخاب فن کویل:
واحد سرمایی Ton-ref بدست آمده را به Btu/hr تبدیل کنید و بر مساحت مفید مکان مورد نظر برحسب مترمربع تقسیم کنید. در این صورت مقدار بار سرمایی برای هر متر مربع از مکان بر حسب واحد Btu بدست خواهد آمد.حال می توان مقدار بار سرمایی برای هر دستگاه در هر ناحیه مکان مورد نظر را تخمین برنید. سپس به جدول کاتالوگ فن کویل ساخت شرکت اریا تهویه مراجعه کنید و فن کویل مورد نیاز برای مکان و فضای مورد نظر را انتخاب نمایید.
توجه داشته باشید که به منظور آسایش و کم کردن سروصدا در هنگام کار کردن دستگاه در دور بالا، بار سرمایشی را حدود 30%-35% بیشتر بگیرید که دستگاه با سرعت کار کمتری بار سرمایی مورد نظر را ایجاد کند که این موجب کمتر شدن صدای فن و دستگاه و در نتیجه آسایش بیشتر خواهد شد. (معمولا در انتخاب دستگاه برای اتاق ها ظرفیت هوادهی دستگاه را کمتر از 300cfm نمی گیرند )
به طور مثال برای انتخاب دستگاه فن کویل آرپارتمان مذکور با بار سرمایی بدست آمده به صورت زیر عمل کنید.:
فرض کنید که 200 متر زیر بنای مفید آپارتمان شامل یک هال 110 متری و 3 اتاق 30 متری می باشد. با انتخاب 2 دستگاه فن کویل برای هال و پذیرایی و 1 دستگاه فن کویل برای هر اتاق ، محاسبات به صورت زیر انجام می شود: (برای این مکان از فن کوی سقفی استفاده کنید.)
5.4 ton_ref × 12000 = 64800 btu/hr
For getting overestimate —˃
بار سرمایی را 30 درصد بیشتر بگیرید.
64800 × 1.3 = 84240 btu / hr
Calculate for each meter of the space —— ˃
84240 ÷ 200 = 421.2 btu / (hr . m^2)
Calculating load for each room —— ˃
421.2 × 30 = 12636 btu/hr
Calculating load for hall and other space! ——
421.2 × 110 = 46332 btu/hr
اکنون با توجه به بار سرمایی بدست آمده برای هر ناحیه به جدول کاتالوگ دستگاه فن کویل سقفی شرکت آریا تهویه مراجعه کنید و دستگاه فن کویل مورد نیاز را برای هر مکان انتخاب کنید.(شکل 12)
با توجه به جدول کاتالوگ بالا برای دستگاه های اتاق دستگاه AT-FC-400CD با حجم هوادهی 400 cfm را انتخاب کنید (معمولا برای انتخاب دستگاه از کاتالوگ بار را دست بالا بگیرید)
با توجه به جدول کاتالوگ بالا برای دستگاه های اتاق دستگاه AT-FC-1600CD با حجم هوادهی 1600 cfm را انتخاب کنید (معمولا برای انتخاب دستگاه از کاتالوگ بار را دست بالا بگیرید)
جدول کاتالوگ کامل فن کویل ها:
شما می توانید با استفاده از اپلیکیشن آریا تهویه تمامی محاسبات دستگاه های تهویه مطبوع را انجام دهید و به کاتالوگ های محصولات آریا تهویه دسترسی داشته باشید. امیدواریم از مقاله محاسبه ظرفیت دستگاه های هواساز بهره کافی را برده باشید. شما میتوانید از قسمت دیدگاه ها نظرات خود را باما در میان بگذارید.